Omplantering av orkidéer

Det är viktigt att omplantera sina orkidéer. Oftast väntar vi alldeles för länge med att göra detta första gången. Om man tar för vana att plantera om sin orkidé efter första blomningen när man köpt eller fått en orkidé så behöver man dock oftast inte göra det igen förrän om 2-3 år.

Handla bark, mossa, krukor med mera av oss.

Orkidéerna visar när de vill bli omplanterade. Antingen växer de ur krukan eller så är bladen hängande som ”taxöron”.

Vissa arter som till exempel Dendrobium, Paphiopedilum osv måste ha plats för nya skott. Dom växer sympodialt, efter varann så när ett gammalt skott blommat måste det finnas plats för nya skott att komma upp. Det är från det nya skottet som man får nästa blomning. Phalaenopsis växer uppåt ur krukan och måste då planteras ner igen.

De flesta orkidéer skall räknas som krukväxter idag. Dvs de ska sitta ordentligt ner i krukan utan luftrötter uppe i luften.

Gör så här

1. Det här är vad du behöver för omplanteringen: En ren plastkruka, vitmossa samt Orchidéhusets orkidékompost. Du bör även ha en vass sax, sekatör eller kniv som desinficeras före användning. Här planterar vi om en Phalaenopsis. Allt du behöver för omplanteringen finns att köpa hos oss i vår webshop eller på våra mässor och utställningar.

2. Börja med att avlägsna torra och döda rötter om där är några.

3. Placera ett lager vitmossa runt rötterna.

4. Vrid försiktigt ner paketet med rötterna och vitmossan i krukan så att inga rötter skadas.

5. Tryck försiktigt plantan mot ena kanten och fyll på med kompost.

6. Skaka eller slå krukan lätt mot bordet för att komposten skall fylla ut utan att bli för hårt packad. Fyll upp med kompost till kanten.

7. Tryck nu plantan försiktigt mot andra kanten och upprepa steg 5-7.

8. Se till så att komposten blir jämnt fördelad runt om.

9. FÄRDIGT!

Behöver du något till din omplantering?