Vår resa till Costa Rica 2009

Vi reste till Costa Rica med en grupp orkidéfantaster från Norden. Vill du att vi ordnar liknande resor framöver? Hör av dig till oss med din intresseanmälan så drar vi ihop ett härligt gäng.

Om Costa Rica

Costa Rica ligger i Centralamerika som binder samman Nord- och Sydamerika. Grannländer är i norr Nicaragua och i söder Panama och ytan kan jämföras med Danmarks storlek. Huvudstaden heter San José och i landet bor 4 miljoner personer.

Landets största inkomst är kaffeindustrin, sedan följer frukt, grönsaker och blommor och först på tredje plats kommer turismen. Detta gör att Costa Rica inte är så beroende av turismen som många andra länder. Costa Rica behöver ej exploatera turismen för att utvecklas, utan man skyndar långsamt och har det ganska bra. Landet har inte varit i krig och har ej heller någon armé. Polisen är dock väletablerad runt om i landet för att se till att trafiken flyter på bra et cetra. Den enda slum som vi sett var något kvarter av Nicaraguanska flyktingar i utkanten av San José.

Costa Rica tar upp 5 promille av landytan på jorden men här finns över 5% av jordens alla växter och djur. Detta är den stora förklaringen till varför Costa Rica är ett sådant fantastiskt land. Vår rundtur innehålla många besök i nationalparker som för övrigt är 27 % av hela landytan.

Vad vi såg och besökte på resan

Vi började resan med att flyga från Stockholm till Amsterdam där vi bytte till KLM och sedan flög direkt till San José. Där som vi en natt och startade tidigt följande morgon och med att bege oss till den första låglänta regnskogen som ligger vid Quepos. Vi hann även upp till Monteverde samma dag.  Monteverde är det mest spännande man kan tänka sig. Det finns olika regnskogar här och vi tillbringade 3 nätter i bergen med vackra bungalows och underbar mat. Dessa dagar vandrade vi olika leder i regnskogen. Det finns allt från lätta till svåra leder men alla var välskyltade och lättillgängliga. Det gick inte att gå utanför stigarna för antingen var det mycket brant på båda sidor eller så var vegetationen helt ogenomtränglig.

Efter dessa dagar begav vi oss mot en av de vulkaner som fortfarande är aktiva. Vi åkte även till havet och såg jättesköldpaddorna komma upp på stranden och lägga sina ägg. Där gavs även tillfälle till bad i det underbara karibiska havet.

Efter en lång bilfärd från havsnivå över nästan 4000 meters höjd kom vi fram till en liten bergsby som heter San Vito. Där besökte vi en god vän som är orkidéodlare.

Avslutning på resan skedde i Manuel Antonio. Detta är ett semesterparadis med en stor strand där det alltid är gott plats. Många lyxhotell finns där och det är väldigt vackert. Det fanns också en liten vacker nationalpark som heter Parque Nacional Manuel Antonio som innehåller många växter och djur.

Under hela resan gjorde vi många stopp i våra jeepar för att se den vackra växtligheten och naturligtvis fotografera. Det finns oerhört många orkidéer som vi hela tiden såg hänga i träd, buskar och till och med på telefontrådarna. Costa Rica hade mycket att erbjuda och vi anpassade resan efter önskemål från deltagarna.

Resans syfte

Syftet var att  få en maximal upplevelse av många spännande växter och djur. Costa Rica är ett mycket vänligt land och människorna är hjälpsamma på ett behagligt och naturligt sätt. Maten är ett kapitel för sig, aldrig har vi varit i ett land där matkvaliten har varit så jämn. Det tar alltid minst 30 minuter att få sin mat bara för att ingen mat är förproducerat. Priserna är dom samma över hela landet och växelkursen till dollar likaså. Costa Ricanen är mycket stolt över sitt land och visar det gärna för oss som är intresserade av växter och djur.