Resa till Chelsea Flower Show 2014

I Chelsea ordnar the Royal Horticultural Society vart år en magnifik utställning. Jag har haft nöjet att besöka utställningen två år i rad och nästa år är du välkommen att följa med!

Text & foto Peter Göttfert.

Det började för ganska många år sedan, ja kanske redan på 1960 talet då jag var en liten grabb. Mamma och Pappa hade en Handelsträdgård som vi köpte när jag var ett år. Då startade nog en resa som skulle föra mig genom den underbara växtvärlden. Jag var alldeles betagen av vad moder jord kunde skapa eller hade skapat åt oss.

Vi hade flera tusen olika växter som vi sålde. Av vilka vi även odlade en del. Att kunna namnen på alla olika blommor var ganska svårt, men jag kom snabbt på ett bra sätt. Det var att skriva prisskyltar. Då fick jag vara med pappa och han kunde inte säga att jag var i vägen! På detta sätt kom jag ihåg vad de olika växterna hette, men bara på latin förstås!

Åren gick och jag följde oftast med pappa på inköpsresor och höjdpunkterna var när det nalkades blomstershower. Åren har gått i rask takt sedan dess och jag har sett otaliga utställningar världen över. Det pratades ofta om Chelsea Flower Show som en stor och härlig utställning. Men jag tänkte alltid att det måste vara betydligt vackrare i övriga delar av världen med deras utställningar.

Men ack så fel jag hade. År 2013 blev jag inbjuden till Checlsea av vår vän Anders Lindström som bor i Thailand sedan snart 25 år tillbaka. Denna utställning var av det magnifika slaget. Allt skulle vara av perfektion och det var i många fall så också. Det fanns montrar med enbart en växtsort som till exempel lavendel, lupiner, jordgubbar, rosor och Clematis.

Många länder var representerade med en monter om sitt lands växter. 2013 blev det en designer från Sydney som blev Best in Show! Han hade till och med ormbunkar med blomstänglar på ett par meter med sig. Dessa krävde specialtillstånd för de får i normala fall ej föras ut ur Australien. Det var också första gången någonsin som de blommade utanför hemlandet, så naturligtvis en världssensation.

Den Japanska montern var i år 2014 otroligt vacker. Mossa som växte upp på väggarna på ett litet hus. Olika lönnar förstås men inte så många arter av andra växter då den Japanska växtkulturen är mycket elegant sparsmakad. Perfektion i absolut världsklass.

Man bör ha i åtanke att det enbart är någon vecka som varje deltagare har på sig att bygga. När man ser montrarna i verkligheten tror man att de har hållit på i månader.