Khao Yai National Park

Khao Yai är en nationalpark i Thailand.

Geografi

Khao Yai National Park består av komplexa berg som Khao Rom, det högsta ca 1351 m, Khao Lam ca 1326 m, Khao Keaw ca 1292 m, Khao Sam Yod ca 1142 m Khao Far Pha ca 1078 m, Khao Kampang ca 875 m, Khao Samor Poon ca 805 m och Khao Kaew cs 802 m över havet. Området har vidsträckta gräsfält varierat med produktiv skog. Dem norra och östra delarna slutar mjuk medan dem södra och västra reser sig brant. I området finns källan till fem floder som följer:

  1. Prachin Buri River
  2. Nakhon Nayok River ligger i dom södra delarna och är viktig för lokalt jordbruk och ekonomi. De två möter varandra i Chachoengsao distriktet för att bilda Bangpakong River som mynnar i Thailands gulf.
  3. Lam Ta Kong River
  4. Praplerng floden i dom norra delarna förser jordbruket i Korat Plateau och möter Moon River, huvudfloden i Södra Isan som fortsätter till Khong River.
  5. Muag Lek Stream ligger i dem nordvästra delarna och rinner till Pasak River i Muag Lek distriktet. Den är värdefull för lokalt jordbruk och boskap, den för vatten året runt.

Väderförhållanden

Khao Yai har tre huvudsäsonger med en årlig snittemperatur på 23°C men den varierar kraftigt med säsongen.

Regnperiod: Maj-oktober. Under den här perioden regnar det dem flesta dagarna vilket resulterar i fantastiska vattenfall. Luften är fuktig och den genomsnittliga dagstemperaturen 27°C. Fårhållandena är perfekta för växt- och djurliv som blomstrar. Efter regnet är luften ren och klar, perfekt för fotografering!

Kallperioden: November-februari. Det här är den mest populära tiden att besöka Khao Yai, då klart, soligt, och ”kyligt” väder är idealiskt för vandring och vackra solnedgångar är vanligt. Dagsmedeltemperaturen ligger runt 22°C medan det på natten kan sjunka nedåt 10°C.

Torrperiod: mars-April. I torrperioden upplever man inte samma hetta i Khao Yai som i andra delar av landet. Dagsteperaturen ligger normalt några grader plus minus 30°C. Under den här tiden är det oftast torrt och blåsigt. Vattenfallen kan vara torra redan i april.

Variationen av växter och vilda djur

Tropisk fuktig städsegrön skog täcker de centrala delarna av Khao Yai National Park. Den rika variationen av växter (ca 2000 arter) överväldigar nykomlingen. Skyhöga träd draperade i mossor, klätterväxter och epifyter, dinglande ansamlingar av fikon, hängande lianer och taggiga palmer, delikata ormbunkar, multifärgade lavar och en evigt föränderlig parad av svampar. Där finns alltid något nytt att upptäcka i skogen. Parken har en omväxlande växtlighet bestående av fem huvudsakliga vegitationstyper.

Torr Städsegrön Skog: De här skogarna täcker de lägre slutningarna av Khao Yai. Det finns ett antal betydelsefulla arter i den här typen av skog, inräknatDipterocarps och Hopia. Bambu återfinns också ofta i torrare skog.

Torr lövfällande skog: De här skogarna täcker också de lägre slutningarna av Khao Yai. De viktigaste arterna man finner i dessa skogar är bland annat Afzelia, Xylia och Lagerstroemia.

Tropisk fuktig städsegrön skog: Dessa skogar täcker ca 70% av parken och inkluderar de centrala delarna. Dipterocarps är en viktig art man finner här.

Höglänt Städsegrön Skog: Den här skogstypen finns över 1000 möh. Träden är mindre och ormbunkar, mossor och epifyter finns i överflöd. Lithocarps och Catanopsis är bland dom mest betydande arterna funna här.

Grässlätter: De här områdena är unika habitat och ger bete året runt för en del av parkens djur. Grässlätterna ger en välkommen befrielse från allskog. Gräset bränns årligen för att förhindra träd att komma in och för att ge bete året runt för hjort, elefanter och guar. Djurlivet är storslaget med 70 däggdjursarter minst 74 olika kräldjur tusentals invertebrater men dem är ofta svåra att se. Sambar (stora, grå-bruna, ofta i flock) och ”skällande hjort” (mindre, röd-bruna, oftast i par eller ensamma) se ofta på grässlätterna.

Khao Yais skogar är myllrande av djurliv och fåglar. Se upp och ner, från sida till sida, gå mjukt och lyssna noga för att upptäcka de riktiga ”movers and shakers” i skogen. Gibbonaporna är en utmärkt väckarklocka med sitt dystra skrikande. Tysta, tålmodiga vandrade kanske får en blick av dessa trädlevande apor. Macaques syns ofta vid vägsidan. Elefanter siktas ibland vid saltstenarna eller vid vägen i skymningen och tursamma (?) turister kan få syn på en tiger i det höga gräset på kvällen.

Civeter, ekorrar, igelkottar och vilda grisar tillför lite variation. Ormar och ödlor gör sin närvoro påmind med ett rasslande i undervegitationen där du går. Om du ser en orm, betrakta den som farlig om du inte vet annat! Geckos ses ofta fånga insekter på husväggar och i tak. Cickadorna upphör aldrig med sitt välkända läte.

Fåglar: Vi har många . mer än 320 arter är kända. För novisen är fåglar ofta bara mystiska visslingar, truddelutter och singnaler, eller flaxande vingar och en blick av en färg. Tålamod är nödvändigt, en bra kikare och fågelbok hjälper till. Vägkanten, den gamla golfbanan, grässlätterna och utkikstornen är bra ställen att börja på. Näshornsfåglar är ganska enkla att se och höra, ”gak gak gak” från ”Indian Pied” Näshornsfågeln ( ses ofta i stora flockar nära Nong Pak Chi Tower på kvällen) eller den djupa resonansen ”gok……gok” från den stora Näshornsfågeln (ses vanligen i par eller ensamma, den största Näshornsfågeln i Khao Yai).

Fladdermöss: Nära en miljon insektsätande fladermöss lever i grottor i kanten av parken. Kör ca 3 km norr om Park Chong entrén och ta en small väg på vänster sida just efter ett tempel. Några hundra meter upp, ta höger och fälj vägen till slutet. Du kan klättra upp för kullen till grottan. Gå inte in i grottan, du stör fladdermössen. Låt dem vara ute ur grottan i 3 minuter innan du fotograferar med blixt.