Vanda coerulea

Vanda coerulea är mycket känd och eftertraktad i orkidévärlden. Den blev snabbt en sensation i orkidékretsar då den upptäcktes 1847 av botanisten William Griffiths.

Vanda coerulea
Vanda coerulea

Det är den blå färgen som är attraktiv. Att man säger blå kanske inte är helt rätt då den är mera blålila! Storleken på plantorna kan bli över 1,5 meter. Blomstänglarna varierar mellan 40-70cm långa. Det blir mellan 5-15 stycken 7-10 cm stora blommor. Bladen blir ca 7-20 cm långa och 2-3 cm breda. I odling kan den blomma när som helst under året men i naturen infaller blomningen under hösten.

Den växer naturligt i nordöstra Indien, Burma, Thailand och sydvästra Kina mellan 1-2000 meters höjd. Temperaturen varierar kraftigt under året med en lägsta temperatur tom ner mot fryspunkten och upp till 35 grader varmt. Den bör ej utsättas för under 10-12 grader i odling, för då finns stor risk att röta bildas.

Vanda coerulea, alba
Vanda coerulea, alba

Odlas i temperaturer som är som varmast 35 grader och ej under 10 grader. Luftfuktigheten har vi trott skall vara mellan 50-85%. Men under senare år har vi upptäckt att doppvattning är att rekommendera och att då trivs Vanda coerulea utmärkt i lite lägre luftfuktighet. Häng gärna ut plantan i ett träd under sommaren. Den svalare perioden under slutet av sommaren brukar hjälpa till med att sätta blom. Ju svalare den odlas ju mörkare färg får blommorna. Önskar ganska ljust men behöver ej så ljust som de andra Vandorna. Men naturligtvis vill den hänga vackert i ett söderfönster.

Vattnas genom doppvattning varannan dag. En gång i veckan året runt så önskar den Orchidéhusets orkidénäring i doppvattnet. Dvs den är hungrigare än de flesta orkidéer.