Promenaea xanthina

För de orkidéodlare som börjar få lite dåligt om plats är Promenaea ett utmärkt och blomvilligt alternativ i samlingen. Släktet är småväxt, oftast inte högre än 10cm. Bulberna som är endast 2 cm stora är nästan fyrkantiga och bladen ofta inte längre än 7cm. En riktig miniatyr!

Blomstänglarna kommer på våren från de nya bulberna som kan producera en mängd blomstänglar, inte längre än 10cm och med en till två blommor per stängel. Promenaeas blommor är ca 5 cm stora och oftast klart gula med en svag teckning i rödbrunt men även mer livligt tecknade blommor kan förekomma och vissa kan dofta mycket gott. Eftersom stänglarna är hängande gör sig Promenaea bäst hängande, varför inte i en korg?

Promenaea kommer från Brasilien och släktet innehåller ca 14 arter. De är mycket nära släkt med den betydligt större Zygopelalum. Denna mycket trevliga lilla orkidé trivs i normal rumstemperatur hela året. Var försiktig med att övervattna då de annars lätt kan drabbas av röta. Se till att komposten är ordentligt genomsläppig. Var även försiktig med duschning för att undvika risk för fula fläckar på bladen.