Phragmipedium besseae

Phragmipedium är ett släkte som åter ökar i populäritet efter några års bortavaro. Detta tack vare att man upptäckt den vackert röda Phragmipedium besseae.  Den  beskrevs av Dodson & Kuhn 1981 och finns i lite olika varianter. De växer i Peru, Ecuador och Colombia på en höjd av ca 1000 meter över havet. Den sprider sig mycket fort vilket är tur då den en period var utrotningshotad.

Phragmipedium besseae  växer på klippor där den gärna huserar på en plats där vatten kan rinna genom plantorna så gott som hela tiden.  Blomman är ca 6×5 cm varav skon 2,5×1,5 cm och får 1-6 blommor/stängel. Äldre exemplar kan även få förgreningar. Petalerna är horisontella och ca 3x2cm. Seglet är 2,5 högt och 1,5 cm brett och dess form och färg kan visa från vilket område eller land den kommer ifrån. Färgvarianterna kan vara från färgsprakande rött, orange till gult.

Odling

Trivs i en temperatur av 15-25 grader. Lägst temperatur vintertid ca 12 grader. Ljust men ej brännande sol från vår till sommar. Placeras ute under sommaren.

Jämn fuktighet och gärna fotvatten (till skillnad från de flesta andra orkidéer). Bra vattenkvalité, allra helst regnvatten  som är fritt från kalk. Pulvernäring under våren och en liten bit in på sommaren. Kan vara känslig för övergödsling.

Finner man ett bra odlingssätt så tackar den med att blomma stora perioder under året och kan bli till fantastiska exemplar.