Phalaenopsis

Phalaenopsis är en lättskött orkidé med blomning som ofta varar i flera månader. I naturen är den epifytisk (trädlevande).

Placering

Phalaenopsis vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men ej direkt sol resten av året. Den är varm växande, trivs vid en temperatur 17-25° och passar väl i boningsrum. Vill gärna ha luftväxling men ej kalldrag.

Vattning

Måste torka ut mellan vattningarna men varma sommardagar fodras ganska jämn fuktighet för bäst trivsel. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten men se till så att vatten inte blir stående i bladrosetten. Växten klarar flera veckor utan vattning om du är bortrest. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker vid varannan vattning mellan mars och oktober. Om plantan är vinterblommande gödsla en gång i månaden under denna tid.

Använd Orchidéhusets specialnäring men överdosera aldrig mängden näring

Omplantering

Omplanteras vart annat år under våren eller när blom tiden är över. Omplanteras i orkidésubstrat. Trivs i små krukor för snabbare uttorkning.

Viktigt

Vatten får ej stå i bladrosetten. Klipp ej av blomstängeln förrän den är helt torr.