Phalaenopsis equestris

Phalaenopsis equestris är en småblommig liten art som naturligt finns på Filippinerna och Taiwan från havsytan upp till 300 meters höjd. Den upptäcktes 1849 av Reichenbach. Den finns en mängd olika färgvarianter från vit till rosa och tom en blå variant. Den vanligaste är dock den rosa. Phal equestris är mycket blomvillig och bildar lätt keikis (småplantor).

Odling

Detta är en mycket lättskött Phalaenopsis. Den är varmväxande och passar utmärkt att odla i våra hem. Den tycker om en varm placering och ej temperatur under 16-17 grader.

Den sköts som en vanlig Phalaenopsis, dvs. ljust men ej brännande sol från vår till sommaren. Under höst och vinter kan den ges så mycket ljus som möjligt då den kommer att tacka för detta och blomma ännu mera. Det gör ingenting om bladen blir lite lätt röda för detta visar att den har fått bra med ljus och så länge som de ej blir brända så är det positivt för tillväxten och blomningen.

Vattnas ca en gång per vecka under sommarhalvåret och ca en gång i veckan till var tionde dag under den mörkare årstiden. Använd Orchidéhusets pulvernäring och följ anvisningarna på påsen! Omplanteras med Sphagnum innerst mot rötterna och vår vanliga Phalaenopsis blandning ytters. Klipp ej av de gamla stänglarna då den ofta blommar om på dessa.

Lycka till med din planta!