Orkidéer ute på sommaren

Att placera sina orkidéer ute på sommaren är positivt för tillväxten. Det som är nyttigt är framför allt temperatur växling mellan dag och natt. Samt att det är högre luftfuktighet utomhus. Orkidéer som vill stå ute är alla med bulber och Paphiopedilum med helgröna och smala blad. Phalaenopsis och Ludisia och Paphiopedilum med fläckiga blad bör däremot stå kvar inomhus.

Det bästa sättet att placera orkidéerna ute är att hänga dom i korgar i ett äppelträd eller liknande. Då får dom hänga fritt från marken och luft kommer runt om plantan. Solen skiner på dom då under morgon och kväll och den brännande solen skuggas av trädet under dagen. Ni som ej har ett träd att hänga dom i, så går det bra att placera dom på en balkong eller uteplats. De skall vara kvar i sina plastkrukor och får absolut inte grävas ner i jorden. Det är bra om dom inte ställs direkt på marken så att de ej angrips av sniglar och gråsuggor mm.

Vattning sker som vanligt och ibland så sköter regnet det av sig självt. Glöm inte att näring måste tillsättas var fjortonde dag och sköt det ordentligt så blir resultatet det bästa. Orkidéerna ställs ut när det ej är risk för frost. Troligtvis i juni när temperaturen på natten inte understiger 6-7°C. Tänk på att inte chocka plantorna genom att ta dom från jämn värme, kanske 20-23°C och direkt ut till en mycket lägre nattemperatur. Dom kan då behöva vänjas in vid den lägre temperaturen genom att ha dom ute på dagarna och inne på nätterna.

Plantorna ska plockas in så sent som möjligt men det måste naturligtvis hålla temperaturen. Ibland blir det i september och ibland oktober. De är naturligtvis mer toleranta mot lägre temperaturer i slutet på sommaren när de har anpassat sig än vad de är på våren. Om det blir en regning period så kan man vara tvungen att ta in dom i någon vecka för att torka upp dom. Tänk också på att solen är väldigt stark när de kommer utomhus men de blir mer och mer toleranta i slutet på sommaren. Ljuskraven skiljer också som vanligt på olika orkidésläkten.