Keikis på orkidéer

När det växer ut en planta på din stängel så kallas det för en keiki. Det betyder barn på Hawaiianska. Vissa arter och hybrider producerar gärna flera plantor på detta vis. Keikis kan också vara ett tecken på att moderplantan mår dåligt och försöker att få en avkomma innan den dör. Det finns också vissa släkten som önskar växa lite svalare och när de odlas för varmt så bildas det en keiki.

Dendrobium-keiki
Dendrobium-keiki

När kekisen har fått ett par blad och ett par rötter som är ca 3-4 cm långa så är det dags att plantera den.

Det som behövs för plantering är en genomskinlig plastkruka som är ca 8,5 cm samt enbart levande Sphagnum (vitmossa). Börja med att nypa av plantan från stängeln och tag Sphagnum runt om rötterna, de gröna topparna på Sphagnumen skall var uppåt. Sedan stoppar du ner den i krukan.

Pleurothallis restrepioides med keikis
Pleurothallis restrepioides med keikis

Låt den torka upp lite lätt mellan vattningarna och ställ den under vintermånaderna så ljust som möjligt och när vårsolen kommer så undviker du den brännande solen. Här i skall den växa tills det blir riktigt trångt och då lyfter du ur den ur krukan och har Sphagnum kvar runt rötterna. Placera den i en större genomskinlig plastkruka som är 12 cm, fyll på med vanlig orkidékompost tills plantan sitter stadigt i krukan.

Det kan ibland ta lite tid att få din lilla keiki att blomma men ha tålamod. När man minst anar det så händer det.

Lycka till!