Epipactis

Epipactis är ett av de finaste orkidésläktena för balkong eller trädgård. Arterna har vanligen blommor färgade i grönt, brunt och gult, men vissa arter har färgstarka rosa, röda, vita och gröna blommor.

Detta släktes plantor är perfekta för ljusa, våta ställen i en trädgård. Exempelvis ett orkidékärr eller kanten på en trädgårdsdamm är perfekt placering, men torrare platser och till och med krukodling går också finfint.

Plantorna börjar växa i april/maj och blommar i juni/juli. Vilan infaller när frosten kommer eller i november.

Odling

När plantorna delas eller planteras efter inköp kan de vara griniga. Vanligen blommar de inte, även om de är blomstora, första året efter omplantering. När plantorna väl är etablerade kommer de dock ge dig mycket glädje, år efter år.

De flesta av arterna är härdiga ner till minst -15 grader och tål sommarvärme upp till +35 grader. Hybriderna är, om de har medelhavsarter som ena föräldern, mer känsliga för kyla och kan behöva täckas i Sverige. Alla sorterna kräver en lång och kall vintervila, gärna i temperaturer så låga som -10 grader. De flesta sorterna klarar fullt solsken men det är vanligen inte nödvändigt. För lite sol kan dock visa sig i färre blommor.

Plantorna uppskattar ett substrat som håller rötterna fuktiga. Till och med under vintern tål de regn! Ge dem en mix som har neutralt pH (5.5-7.0), god dränering med max 5% lera och max 25% organiska ingredienser. För att hålla rötterna fuktiga och inte för varma kan du plantera låga växter runt Epipactisplantorna eller toppdressa med något pH-neutralt material. Om du odlar i kruka är det bra att välja en stor kruka (30 cm i diameter) som kan hålla fukt inne och värme ute. Omplantering och eventuell delning görs när vilan inträffat och det är viktigt att försöka vara rädd om rötterna så att de inte skadas. Bäst är att låta gammal jord vara kvar runt rötterna och ge ny jord runt den gamla.

En sak att minnas är att vissa plantor ”hoppar över” tillväxt vissa år. Om dina plantor inte visar sig ett år är det alltså bara att vänta till nästa år så kan de komma tillbaka.