Encyclia (Prostechea) vespa

Encyclia vespa heter numera Prostechea vespa (men det går utmärkt att fortsätta säga Encyclia).

Den växer epifytiskt och terrest. Blir upp till 45 cm hög med uppåtväxande bulber som kan bli 20cm höga och bulben har 2-4 lansettliknande blad.

Blommornas färg och storlek kan variera beroende på var den härstammar från. Dom är creme-brun-limegröna med prickar som varierar i färger från vinrött till nästan svart. Den blommar med många små blommor samtidigt. Blomningstiden är varierande, om den kommer från Trinidad så kan den blomma när som helst under året men oftast är blomningstiden vår till höst.

Den växer i låglandsregnskog på en höjd mellan 700-1600 m.ö.h. Encyclia vespa är utspridd i följande länder: Cuba, Mexico, Costa Rica, Panama, Surinam, Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru och Brasilien.

Odling

Den tycker om att stå ljust men ej i brännande sol, från vår till höst. Under vintern så kan den gärna placeras på en så ljus plats som möjligt. Den tycker om normal rumstemperatur men med en nattlig temperatursänkning på 3-4° C så blir den extra glad.

Vattnas ca 1 gång /vecka under den ljusa årstiden men detta kan naturligtvis variera efter odlingsförhållanden och vilken kompostblandning man sätter den i. Under vintern så kan vattning ske om ljuset är sämre kanske var tionde dag. Vi rekommenderar att den planteras med Sphagnum (vitmossa) runt rötterna och CHC (Cocos fiber chips) samt normalstora barkbitar runt om. Den bör normalt planteras om vartannat år då den brukar växa flitigt.

Denna orkidé bör gödas varannan vecka med Orchidéhusets specialnäring från vår till höst. Placeras gärna ute hängande i ett träd under sommaren. Lycka till med denna mycket vackra, enkla och charmiga.