Doritaenopsis Kenneth Schubert

Orkidéer med blå toner har i alla tider varit mycket eftersökta bland samlare. Blått är ingen naturlig färg i orkidéfamiljen med undantag för Vanda coeruela och Acacallis cyanea. I naturen kan det ibland förekomma färgförändringar som leder till blå toner hos vissa arter, främst bland Cattleyor och dess släktingar.

Mer sällsynt är det i Phalaenopsis-släktet som bara har en art med blå ton, Phalaenopsis violacea ”Blue”. Phalaenopsis violacea har ljuvligt doftande blommor, men producerar bara ett par blommor på korta stjälkar. Det finns ca sex olika färgvarianter på denna art men det är den blåtonade som är den mest eftersökta. Phalaenopsis violacea är ibland svår att få i blom och det tar lång tid att få plantorna blomstora, därför är den för många odlare ointressant att odla. Även om efterfrågan är stor så väljer odlarna en annan snabbare art eller hybrid. De flesta hybrider som har skapats med Phalalaenopsis violacea ger tjocka doftande och mycket hållbara blommor på korta stjälkar.

Phalaenopsis-släktet har en nära ”kusin” i släktet Doritis. Vissa anser till och med att Doritits-arterna bör tillhöra släktet Phalaenopsis. Doritis-släktet har synnerligen blomvillig markväxande arter med små kompakta blad, ganska kraftiga och rakt uppåtväxande blomstänglar. Blommorna är små, bara någon cm stora, och finns i en mängd färg-varianter – allt från vitt till mörkaste violett. Det finns även en blåtonad variant som kallas Doritis pulcherrima ”Blue”.

Det har skapats mängder av hybrider mellan Phalaenopsis och Doritis som då bildar hybridsläktet Doritaenopsis. Avkommorna blir blomvilliga, stänglarna förgrenade och plantorna kan gärna sätta sidoskott, något som är vanligt hos Doritis.

Doritaenopsis Kenneth Schubert skapades av Clarelen Orchids redan 1963. Korsningen är en primärhybrid och består av Phalaenopsis violacea och Doritis pulcherrima. Vid den tidpunkten användes de ”normala” föräldrarna som också är rosa violetta. På 1990-talet gjordes denna hybrid om men då användes de ovan nämnda blå föräldrarna, vilket gav upphov till den första blomvilliga ”blå” Doritaenopsisen.