Dendrobium viktoria-reginae

Denna Dendrobium har fått sitt namn efter Drottning Victoria av England som hade guldjubileum då denna art upptäcktes. Det var år 1897 som Loher upptäckte den.

Arten kommer från Filippinerna, där den växer på en höjd mellan 1800-2700 m.ö.h. Den växer tillsammans med Azaleor och ekar i fuktiga, mossiga regnskogar.

Bulberna är pennformade och kan bli upp till 50 cm långa. Men i hemmaodling blir de oftast 20-30 cm långa. Plantan är delvis bladfällande. Blommorna kommer med upp till tio blommor på de gamla bladlösa bulberna. Blommorna har den så eftersökta blå tonen, något som är ovanligt bland orkidéer. Det finns även rosa och vita varianter men de är mycket svåra att få tag på. Blommorna är ca 3 cm stora, hållbara och den kan blomma när som helst under året.

Dendrobium victoria-reginae går utmärkt att odla i kruka eller korg. Använd en porös kompost. Det är viktigt att den hinner torka upp mellan vattningarna. Vattnas regelbundetstörre delen av året. Kan dock hållas lite torrare med vattning på 2-3 veckors intervaller under några vinterveckor. Så ljust som möjligt undervintern men lite skuggigare under sommarhalvåret. Vill gärna hänga ute under sommaren. Tål temperaturer ner till 5 grader.