Cypripedium-odling för nybörjare

Guckusko-släktet (Cypripedium) är underbara orkidéer som passar bra att odla på friland eller i en stor kruka som förvaras kallt under vintern. De flesta sorter som vi erbjuder klarar Sveriges hårda vintrar om man täcker plantorna väl.

Till nybörjare rekommendera vi Cypripedium reginae och Cypripedium Ulla Silkens. Även Cypripedium henryi och Cypripedium calceolus fungerar väldigt bra på balkong och friland. Cypripedium kentuckiense är ytterligare en tålig art.

Våra plantor har redan blommat eller kommer kunna blomma nästa sommar. De är planterade i en 11 cm bred kruka när de levereras till dig. Du kan fortsätta odla dem i samma kruka, sätta dem i en större kruka eller plantera dem på friland. Björn odlar sina Cypripedium i lerkrukor som är 15-18 cm breda. Peter odlar vissa i 11 cm breda krukor och andra på friland. Oavsett var du odlar plantorna så kan du använda vår jordblandning för trädgårdsorkidéer. Du kan omplantera på hösten före frosten är för hård eller på våren runt tiden då frosten ger sig.

Ställ dina krukor eller plantera dina plantor på en ljus plats där solen inte kan bränna bladen med sina starka strålar. Exempelvis under en björk eller en bit en under en hög buske. Plantera gärna låga växter med litet rotsystem runt plantorna så hjälper de till att hålla jorden sval och fuktig under sommarens varma dagar. Om du odlar på balkongen så kan du placera krukorna på någon del som har skugga nästan hela dagen.

Under högsommaren och tidiga hösten bör du se till att plantornas jord är fuktig hela tiden, men aldrig har stående vatten. Inför vinterns vila bör du låta jorden torka upp lite före du ”vinter-bonar” om plantorna. Under våren, före skotten börjat växa, är det bra att låta jorden vara lätt fuktig – under den här tiden kan för mycket vatten göra att plantornas rötter mår dåligt. När plantan väl kommit igång är det dags att vattna som vanligt och ge orkidénäring.

Cypripedium som är planterade i trädgården kan du gärna täcka med 10 cm löv före frosten blivit hård. Vi vill att plantorna ska sova till dess att det inte finns risk för frost längre. Löven hjälper fram för allt till så att plantorna inte vaknar för tidigt av vårsolen. Krukodlade plantor kan du gräva ner i ett trädgårdsland och täcka med löv. De går även att placera på en sval vind eller i en sval matkällare. För att plantorn inte ska börja växa för tidigt på våren är det bäst att temperaturen ligger runt två till tre plusgrader. Upp till fem grader kan funka.

Lycka till med dina Cypripedium-plantor!