Coelogyne cristata

Snödrottningen som hon kallas på svenska är en av de vackraste orkidéerna som finns. Sen hur många man räknar in som de vackraste är upp till var och en att välja. :)

Det finns många underbara historier om denna orkidé bl.a. att det kom ett exemplar till Rättvik på 40-talet och att den plantan har fått många nya hem över åren. Barnbarn till den ägaren har varit i kontakt med oss flera gånger och berättar att dom har fått ärva en orkidé som alltid blommade hemma hos farmor men som aldrig har blommat hos dom. Det beror naturligtvis på att den ej har fått någon vintervila och att det har varit för varmt.

C. cristata kallas även Himalayas drottning och då förstår vi av namnet att den kommer från Himalayas bergsluttningar. Där växer den uppe i träden som epifyt eller på klippor. Bulberna är små knubbigt runda eller lite mer avlånga formade som ägg med två blad i toppen på bulben. Blomstänglarna kommer under våren och ibland redan i januari och de blommar med upp till 8 blommor per stjälk. Blommorna är helt vita med en gul teckning i läppen.

Odling

Denna art är kallväxande så det går ej så bra att odla den i varm och jämn temperatur. Jag har i och för sig hört att ett exemplar blommar hos en amatör på teven varje år och då undrar man vem som är expert och vem som är amatör!

Den vill stå halvsoligt med en jämn vattning under sommaren då den skall placeras ute. När de nya bulberna har vuxit färdigt så skall den in i vintervila och då slutar man att vattna. Placera den torrt och svalt från ungefär oktober. Börja ej vattna förrän blommorna kommer. Den får absolut ej vattnas under vintern för då börjar den växa istället och blomningen uteblir. Vintertemperaturen kan vara mellan 5-15 grader. Det går att odla den i ett dragit svalt sovrumsfönster även i en vanlig lägenhet om det ej är för varmt. Kan även planteras i en korg och då blir det extra vackert när blomstänglarna hänger ner.

Delas så sällan som möjligt då denna orkidé blir extra grinig och blomning kan utebli i några år. Planteras om vart tredje år i en vanlig kompost med bark och kokos, samt lite sphagnum. Växtsättet är sympodialt.