Odla Cattleya

Cattleya är i naturen epifytiska (trädlevande) och finns i en mångfald av färger.

Cattleya (Guarianthe) skinneri
Cattleya (Guarianthe) skinneri

Cattleyorna hör till orkidéfamiljens allra vackraste blommor, färgerna och formerna överträffar det mesta i blomväg. Förr i tiden var det de storblommiga och storväxta arterna och hybriderna som var mest intressanta i samlarkretsar. Men efterhand som vi odlar mer hemma på fönsterbrädan och kanske inte har så gott om plats har det kommit en hel del så kallade minicattleyor.

Dessa hybrider är ofta inkorsade med närstående släkten såsom Laelia, Brassavola, Sophronitits med flera. Detta för att få plantorna att bli så små växta som möjligt men ändå en sån stor blomma som möjligt. Minicattleyor är utmärkta att odla i soliga fönster. De trivs med en relativt torr vintervila. De går dessutom utmärkt att odla utomhus sommartid. Blommorna är kanske ej så hållbara som hos andra orkidésläkten, men är istället mycket vackra. En riktig juvel perfekt för hemmamiljö.

Laeliocattleya Trick or Treat x Epidendrum cinnabarinum

Placering

Cattleya vill ha all tillgänglig sol från september till mars och ljust men ej brännande under resten av året. Passar i boningsrum och vill gärna ha luftväxling men ej kalldrag. Dom flesta arter är intermediära och trivs vid en temperatur 17-25° men gärna något svalare på natten. Under tillväxtperioden trivs den med en dagstemperatur på 25-30°. Står gärna ute på sommaren men bör ej utsättas för temperaturer under 10°.

Vattning

Cattleya är noga med sina årstider, det är mycket viktigt att respektera vintervilan. Det innebär att den önskar en torr vinter efter det att de nya bulberna vuxit färdigt, med nästan inget vatten alls eller bara en enkel dush. På sommaren är det viktigt att vattna på ordentligt så att de nya bulberna växer till sig och blir stora innan vintern. Använd mjukt vatten – fritt från kalk/klor. Kranvatten kan också hällas upp och stå ett dygn före vattning. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten. Låt det aldrig stå vatten i ytter krukan. Leca kulor på ett fat med vatten höjer luftfuktigheten och växttrivseln. Gödning sker vid varannan vattning under tillväxtperioden.

Använd Orchidéhusets specialnäring men överdosera aldrig mängden näring.

Omplantering

Omplanteras vart annat år, helst precis när tillväxten börjat. Omplanteras i en grov orkidékompost.

Lerkruka med Cattleya-rötter som växer på utsidan

Viktigt

Placeras ej i närheten av frukt medan den blommar så det kan förkorta blomningstiden.