Så odlar du Bletilla, Calanthe, Habenaria & Pecteilis

Bletilla

Släktet Bletilla är en vacker orkidé som ej är så vanlig i odling. Märkligt då arten striata är mycket billig att inhandla och lättodlad.

De planteras under våren i en blandning av vanlig blomjord och perlite eller Sphagnum. Vanlig kompostjord går också bra att använda, det viktigaste är att det blir bra dränering. Allra bäst är vår färdigblandade jord för lök/bulborkidéer.

Börja vattna försiktigt när tillväxten startar under våren. När plantan kommit upp och rotat in sig ordentligt börjar man vattna mera. Placeras utomhus sommartid och vattnas hela säsongen tills bladen börjar vissna ner. Det är signalen att den vill gå i vintervila och att man skall sluta vattna helt. Förvara den torrt och svalt, 0-6 grader fram till januari då den sakta skall väckas till liv och börja vattnas försiktigt.

Calanthe

De arter av Calanthe som finns i vår webshop är alla vintervilande. Planteras i Orchidéhusets orkidékompost med fin fraktion. Odlas utomhus sommartid med regelbunden näring med Orchidéhusets pulvernäring. När plantan vissnar ner vill den gå i vintervila. Förvaras då svalt och helt torrt till våren.

Habenaria och Pecteilis

Samma sak här. Planteras i vår kompost med fin fraktion, ute sommartid och torrt och svalt vintertid. (5-12 grader)