Bläckfiskorkidén (Encyclia/Anacheillium cochleata)

Att skriva om denna förtjusande orkidé är alltid lika spännande. Den har haft många namn såsom Encyclia cochleata, Epidendrum cochleatum, Prosthecea cochleata och nu så ska den nog heta Anacheillium cochleata.

Den växer i naturen från Mexico, Florida och Västindiska öarna ner mot Brasilien. I Berlize är den också nationalblomma.

Det som gör den speciell är att denna art kan växa från havsnivå till över ett par tusen meters höjd över havet. Det gör att den också kan variera ganska mycket i storlek på både planta och blomma. Färgvariationer finns också. På grund av den stora variationen trodde man förr att plantorna var av olika arter och man la in ett flertal ”nya” arter i olika släkten. För cirka 10 år sedan så flyttades därför ett flertal arter ihop och heter nu cochleata.

Plantan kan vara från ca 15 cm upp till 30-40 cm hög. Bladen är från 7 cm upp till 20 cm och bulberna från ca 4 cm upp till 15 cm höga. Blommorna som är upp-och-ner-vända kan bli 3 – 7 cm höga. Många kloner av arten doftar.

En fördel med att den finns på så många platser är att den kan anpassa sig. Det är bl.a det som gör den mycket lättskött. Under tillväxten, dvs när de nya bulberna kommer, önskar den regelbunden vattning ungefär var 5-7 dag. Under vinterhalvåret eller när den inte växer så kan det räcka med vattning var 7-14 dag. Dopp-vattna gärna och ge näring varannan gång. Orchidéhusets näring förstås!

Placera gärna din planta i ett ljust öster- eller västerfönster. Den tycker om att vara ute på sommaren, som alla andra orkidéer med bulber. Temperaturen inne kan vara från 15 grader och uppåt. Ute-temperaturen kan till och med vara under 10 grader. Men vid 12 grader så stannar tillväxten och då är det ingen idé att ha den ute längre.

Omplantera när den börjar växa ur sin kruka. Använd en lite finare orkidéblandning som består av orkidébark och orkidémossa (Sphagnum).

Dessa plantor blir ofta många år och kommer efter ett tag, när de känner att de är vuxna, kunna blomma flera gånger per år eller en lång period varje år då de också remonterar i toppen på sin blomstängel.