Ascocenda Princess Mikasa

Ascocenda är en hybrid mellan Ascocentrum och Vanda. Ascocenda- och Vandahybrider är ofta högt åtrådda av hobbyodlaren för sina stora välformade blommor med intensiva färger. Blomtiden är ofta så länge som 1-2 månader. Det är ej heller ovanligt med blomningar två eller kanske till och med tre gånger per år.

Vanda-/Ascocendahybrider odlas oftast i korg vilket är lite annorlunda mot ”krukodling” men behöver ej vara svårare. Vi ska dock inte sticka under stol med att dem kräver lite mer omvårdnad än krukodlade orkidéer.

Ascocenda Princess Mikasa är en av dem absolut populäraste Vandahybriderna. Orsaken är förmodligen att den är lite kompaktare än många andra Vandahybrider som kan bli väldigt stora. Detta utan att göra avkall vare sig på kvalité, storlek eller färg på blommorna. Dessutom är den inte lika värmekrävande som många andra Vandor och passar därför bättre i vår hemmiljö. Det beror på att en av dem mest dominanta arterna i Princess Mikasa är Vanda coerulea. V coerulea var för övrigt den första blåa Vandan som upptäcktes. Det skedde i Indien 1837 och tio år senare, 1847 beskrevs den av William Griffith och fick sitt namn. Det finns fler färgvariationer av Princess Mikasa, blå, rosa, och lila.

Ascocenda Princess Mikasa odlas oftast och med fördel i korg. Det finns andra varianter med kruka eller vas men i längden är vi övertygade om att korgodlingen ger bäst resultat. Att odla den i en vas är ett modernt nytt sätt att odla. Men resultatet kommer att visa sig bli katastrofalt. Detta pga. att det blir stillastående luft och alldeles för varmt för rötterna. Bra luftcirkulation är mycket viktigt när du odlar orkidéer I naturen växer Vandor högt i träden, har hög luftcirkulation runt rötterna och får mycket ljus. Din Ascocenda bör således hänga ljust. Den kan faktiskt hänga direkt i ett söderfönster men skydda den lite lätt mot den brännande vår solen. När sommaren blir varm och skön så kan den med fördel hängas ut i tex. ett träd.

Vattningen sker lämpligast genom att man sänker ner plantan i en hink där man låter den stå 10-20 minuter så att rötterna hinner bli mättade med vatten. Det bör man göra 2-3 ggr per vecka under vintern och kanske oftare under varma sommarperioder. Vandor tycker om näring, använd Orchidéhusets näring. Näring ges i hinken en gång per vecka året runt.

Lycka till med din Ascocenda!