Årets Pelargon 2020 – Pelargon Tango Deep Rose with Eye (Årets Pelargon 2020)

Årets Pelargon 2020 var Tango Deep Rose with Eye som har underbara magentafärgade blommor med rosa kant och ett rosavitt öga. Plantans blad är härligt mörkgröna och Tango Deep Rose with Eye är en kompakt planta som gärna växer i kruka på terassen, balkongen eller i fönstret.

Årets Pelargon valdes främst för sin unika blomma. Tittar man noga på blomman ser man att ögat är vitt med skira rosa strimmor. Blombladen blir sedan nästan röda för att ramas in av en ljusare kant. Det ger blomman ett fint djup och färgskiftningarna är vackra, både betraktade på nära håll och en bit ifrån.

Motiveringen för utnämnandet är:

Årets utvalda Pelargon är en veritabel färgexplosion.

Titta på djupet – med sina enkla blommor i tre färger skapas ett tre-dimensionellt formspråk från det vitaste till det  djupaste och mustigaste mörkrosa.

På fönsterbräda eller i balkonglåda – lika passande för denna allväderspelargon.

Årets Pelargon 2020 utnämns av en jury med representanter från Blomsterfrämjandet, Mäster Grön, Formex och LRF Trädgård, bland andra. De skriver om sitt arbete:

Pelargonsläktet uppvisar en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden vilket vi vill lyfta med “Årets Pelargon”. Det finns Pelargoner med blommor i många olika former och färgtoner och bladverk i de mest skiftande mönster. Pelargoner kan dofta, användas i bakverk och det finns sorter för både ute och inne. För att synliggöra mångfalden hos Pelargonsläktet utser vi varje år en Pelargon eller en sortgrupp av Pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en frisk och livskraftig Pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos Pelargoner.

Årets Pelargon 2020 – Pelargon Tango Deep Rose with Eye tillhör grupperna , .

Just nu slut i växthuset. Bli medlem i klubben så blir du först att veta när nytt kommer in.