Pelargon Rosebud Astrid – Årets Pelargon 2021 (Årets Pelargon 2021, Pelargon Astrid, Pelargon Rosalie Antique Salmon)

Pelargon Rosebud Astrid, Årets Pelargon 2021, får oemotståndliga blommor. Astrids blommor visar sig först som vita knoppar, många på var stängel. När knopparna öppnar sig börjar den rosa färgen synas på de hårt knutna blombladen. Efter en kort tid har blomman slagit ut helt och visar upp sin rosa och laxrosa mitt. Elegant!

Blommorna på Pelargon Rosebud Astrid ser ut, och känns, som klassiska rosor. Ronald Snijder som är en av förädlarna säger att det ”känns som att rosor och Pelargoner kommer samman i Astrid och den ger mig en känsla av att vara en släktklenod”. Många blommor kan dela på stängeln, och de är riktigt stora och välfyllda. Men tack vare de ljusare yttre kronbladen träder rosenformen fram tydligt.

Rosenknoppspelargonerna, som Astrid grupperas med, blev först väldigt populära under andra halvan av 1800-talet. Många sorter som finns i odling idag togs fram under den perioden men nya sorter, som Rosebud Astrid, introduceras fortfarande då och då. Precis som på Astrid får många Rosenknoppspelargoner ljusare bakre kronblad och mer färg i blommans mitt.

Plantorna som bär de ståtliga blomstänglarna är av klassisk Zonal-typ. Bladen är medelgröna, vågkantiga och har en tydlig zon. De lyfter fram blommornas djupt rosa färg.

Pelargon Astrid växer sig inte så stor – upp till 40 cm hög och bred – vilket gör att den passar fint i en stor kruka på ett terrassbord, eller några plantor ihopplanterade i en större urna. Oavsett var den odlas kommer den bli ett rart blickfång hemma hos dig.

Som alla Zonal-Pelargoner har denna sort sitt ursprung i Sydafrika men sorten hittades i en frösådd i Holland och introducerades 2020. Den uppskattar att få gott om sol, att hållas fuktig och få näring regelbundet. Skydda den från regn då blommorna kan skadas av kraftiga skurar.

Pelargon Rosebud Astrid – Årets Pelargon 2021 tillhör grupperna , , .