Basilika (Ocimum basilicum)

Ocimum basilicum är den klassiska, sötbladiga basilikan som används flitigt i matlagning världen över. Med sina fräscht gröna, mjuka blad och intensiva, aromatiska doft är den en självklar krydda i rätter som caprese, pasta, pesto och asiatiska sallader. Smaken är söt, lätt pepprig och mycket karaktäristisk – älskad både färsk och som del av varma rätter.

I Sveriges klimat odlas Ocimum basilicum som ettårig växt, helst i kruka på en solig och skyddad plats. Den trivs i näringsrik, väldränerad jord och kräver jämn tillgång till vatten – men bör inte stå blött. Regelbunden skörd gör plantan tätare och fördröjer blomning. Växten blommar med små vita blommor som är attraktiva för bin och andra pollinatörer. Basilika är både nyttig och vacker och passar lika bra i köksträdgården som på balkongen eller i köksfönstret.

Basilika – doft, smak och skönhet i ett.

Ocimum basilicum tillhör grupperna , .