GreenMix

GreenMix är ett planteringsmaterial för orkidéer som är baserat på stenull. Stenull har använts länge för att odla tomater och andra växthusgrönsaker, och en dansk orkidéodlare hittade en formula som även funkar fint att odla orkidéer i.

GreenMix är helt o-organiskt och bryts inte ner på det sätt som ”vanlig” orkidékompost gör. Det gör att om man har mjukt eller mellanhårt vatten så kan man plantera om sina GreenMix-odlade orkidéer först när plantan har växt ur sin kruka.

Det är viktigt att inte låta GreenMix torka ut – kruttorr GreenMix kan ta ett tag att få fuktig igen. Eftersom materialet är så luftigt (och eftersom vi inte packat det runt rötterna) kan – och ska – GreenMixen alltid vara fuktig (men inte blöt).

Eftersom GreenMix är o-organiskt behöver man vara noga med att ge näring under hela tillväxtsäsongen, och kanske även någon gång under vilan.

GreenMix ska inte packas, utan materialet är tänkt att ligga luftigt bland rötterna och leda vatten och näring till plantan. Plantera därför med GreenMix genom att:

  1. Förbered GreenMixen, om den är torr, genom att spraya den med vatten, föriktigt röra om eller skaka, och spray mer till dess att materialet är genomfuktat men inte blött. Gör gärna detta dagen före du ska plantera så vattnet hinner sprida sig.
  2. Blanda i långsam kalk i lagom mängd om du ska plantera kalkälskande sorter.
  3. Förbered krukan med stödpinnar etc om plantan annars riskerar att ramla. Eftersom GreenMix inte packas så ger materialet inte speciellt mycket stöd för plantan.
  4. Ta bort allt organiskt substrat från plantans rötter – all gammal bark etc.
  5. Håll plantan i kruka med ena handen och häll i GreenMix med den andra handen – eller be en vän hjälpa till.
  6. Dunka krukan lätt i bordet så materialet fördelas runt rötterna, och fyll på mer om det behövs. Packa inte materialet hårt, utan låt det vara luftigt.
  7. Vattna krukan ordentligt. Fyll på extra GreenMix om det behövs.

GreenMix är baserat på stenull, inte glasull, och så vitt vi vet är ingen allergisk mot GreenMix. Stenullen känns, när den är torr, obehaglig mot bar hud och i luftvägarna, så hantera den försiktigt och fukta upp materialet före du planterar med det.

GreenMix tillhör grupperna , , , , .

Just nu slut i växthuset. Bli medlem i klubben så blir du först att veta när nytt kommer in.