Bark av Korkek för montering

Korkeksbark är ett av de klassiska materialen att montera sina epifyta (trädväxande) orkidéer på.

Gör exempelvis så här för att byta från krukplanterad till korkmonterad orkidé:

  1. Rensa försiktigt bort alla stora bitar av substrat från rötterna. Mindre bitar som sitter fast kan du låta vara kvar.
  2. Välj en korkbit som är stor nog att hålla alla rötterna om du ”virar ihop dom” en aning.
  3. Sätt fast en hängare i korkbiten, exempelvis genom att knipsa av en kraftig ståltråd – runt 10 cm lång – trycka ståltråden genom korken några cm ner från barkbitens topp, och skapa en S-form av ståltråden. Den övre delen av S:et använder du för att hänga upp plantan.
  4. Lägg rötterna och plantan på korkbiten. Lägg gärna ett lager torkad eller färsk Sphagnum (vitmossa) över rötterna för att öka fuktigheten. Vira fiskelina eller bast flera varv runt korkbiten, rötterna och mossan och bind på baksidan. Vira även mellan plantans stammar så att även rhizomet (rotstocken) sitter fast – det är inte bra om hela plantans vikt vilar på bara rötterna. Sätt inte fast för löst eller för hårt – rötterna ska inte gå sönder, men plantan måste sitta fast.

Monterade orkidéer är enklast att vattna genom att doppa i en hink med vatten. Tänk på att ohyra kan spridas i vattnet, så håll uppsikt.

Bark av Korkek för montering tillhör grupperna , , , .

Just nu slut i växthuset. Bli medlem i klubben så blir du först att veta när nytt kommer in.