Dragon (Artemisia dracunculus)

Dragon är en flerårig, aromatisk ört med smala, lansettlika blad i silvrigt grönt. Bladen har en distinkt smak – lätt bitter, sötaktig och med aniston – som gör Dragon oumbärlig i klassiska rätter som béarnaisesås, kyckling- och fiskrätter, samt i vinäger och örtsmör. Växtens eleganta bladverk och subtila blomning i gulgrönt gör den även till ett vackert inslag i ört- eller perennrabatter.

I Sveriges klimat trivs Artemisia dracunculus bäst i soliga, skyddade lägen med väldränerad och näringsrik jord. Den bör skyddas från vinterfukt och klarar sig bäst om den får stå relativt torrt under vintern. För bästa smak skördas bladen före blomning, och regelbunden beskärning stimulerar tätare växtsätt. Det är framför allt den franska formen (ej fröäkta) som odlas för köksbruk, eftersom den ryska varianten är betydligt beskare och mindre aromatisk.

Artemisia dracunculus tillhör grupperna , , .