Hybrider

Paph. primulinum x Paph. delenatti = Paph. De Perle

Ovan ses exempel på primärhybriden Paphiopedilum De Perle och dess föräldrar. Primärhybrid innebär att det är en korsning mellan två arter och inte mellan andra hybrider.

Få växtsläkten har så många hybrider som orkidéerna. Det finns hundratusentals inregistrerade korsningar, och säkert lika många som inte är registrerade.

Den första hybrid som såg dagens ljus år 1856 var Calanthe Dominyi. Den skapades av John Dominy som var chefsträdgårdsmästare hos den berömda engelska firman Veich&Sons. Därefter har det gått i en rasande takt och mängder av orkidéhybrider far funnit sin väg ut på marknaden.

Orkidésläktet är det enda växtsläkte som man kan korsa i det oändliga och ändå få fertila avkommor. Därför är det inte ovanligt att det kan ligga upp till 30-40 generationer bakom en modern hybrid. Orkidéer som tillhör samma underfamilj kan dessutom hybridiseras med varandra, tex. Odontoglossum x Miltonia = Odontonia osv.

Alla växter har både ett släktnamn och ett artnamn. Släktnamnet skrivs alltid med stor bokstav medan artnamnet skrivs med liten bokstav. För att veta vad som är en hybrid stavas alltid hybridens namn med stor bokstav. Många av de orkidéer som är i odling idag är hybrider därför att hybriderna oftast är betydligt mer toleranta vad det gäller odlingskrav. De vildväxande arterna är ofta mer måna om att odlingsbetingelserna är så lika naturen som möjligt.